Dešavanja u Siriji-Šamu

Učenjaci dali podršku sirijskoj vojsci oslobođenja:
Više od stotinu učenjaka i islamskih intelektualaca iz različitih vjerskih i političkih pokreta potpisalo je proglas o događajima u Siriji. U proglasu se, između ostalog, izričito zabranjuje ostanak u vojsci diktatora Bešara Eseda. Dakle, svakom vojniku stavljeno je u obavezu da dezertira i priključi se vojsci oslobođenja Sirije, zatim da ovom pokretu oslobođenja pruži i materijalnu i duhovnu potporu. Također, od arapsko-islamskih zemalja zahtijeva se povlačenje ambasadora iz Sirije i upućivanje apela drugim državama, posebno Rusiji i Kini, za prekid odnosa sa Bašarovim režimom.

Na spomenuti proglas svoj je potpis stavilo 107 poznatih učenjaka ummeta, iz islamskih i političkih pokreta, a neki od njih su: dr. Jusuf el-Kardavi, dr. Ali Džum’a, muftija Egipta, šejh Abdullah b. Bejh, šejh Sadik el-Garbani, šejh Selman el-Avde, šejh Ebu Ishak el-Huvejni, šejh Rašid el-Ganuši, šejh Abdul-Medžid ez-Zindani, dr. Isam el-Bešir, šejh Nasir Ferid, dr. Mahmud el-Mijere, dr. Ived el-Karni, dr. Nebil el-Avedi i mnoge druge islamske ličnosti.

Proglas je potpisan 7. marta 2012., a potpisnici su tom prilikom, između ostalog, istakli da sva dešavanja: teroriziranje, pokolji i ubijanja nedužnih građana, predstavljaju crnu krvavu mrlju koja će ostati trajno zabilježena u historiji i za koju će odgovarati kako počinioci tako i oni koji nisu digli svoj glas protiv ovih stravičnih zločina. Pored toga, naglašeno je da vojska sirijskog režima nema nikakvo opravdanje za ubijanje nedužnih građana, naprotiv njihova je obaveza da odbiju izvršiti naredbu pretpostavljenih makar to uzrokovalo njihovu ličnu smrt. Oni koji su do sada ubijali neka znaju da je ubistvo dvojice veći zločin nego ubistvo jednoga. Vrata pokajanja su otvorena.

Novoj vojsci za oslobođenje Sirije, kako je istaknuto u proglasu, mora se pomoći na sve moguće raspoložive načine kako bi se zaštitili životi nevinih građana, a svima koji se priključe ovoj vojsci upućen je savjet da se pridržavaju časnih i visokomoralnih propisa i da se udalje od osvete i skrnavljenja časti drugih muslimana.

Pozivaju se muslimani u svim sredimana da organiziraju odbore za podršku oslobodilačkoj vojsci Sirije i da se svima onima koji su prebjegli van Sirije, posebno u Jordanu, Libanu i Turskoj, pruži pomoć u hrani, odjeći, lijekovima i drugom.
Ulema apelira da se aktiviraju svi koji mogu utjecati na prekid nasilja i oružanog sukoba, jer svako dalje produženje sukoba dovest će do još većeg stradanja nedužnih. Zaštita nedužnih je šerijatska obaveza i jedan od temeljnih ciljeva šerijata.

Proglas je završen dovom Allahu, tebareke ve te’ala, da pomogne Siriji i njenom narodu, da sačuva jedinstvo muslimana, da istinu daruje na rukama i u djelima te srcima iskrenih boraca i da uspostavu vlasti podari pravednim vjernicima i onima koji će drugima pružiti slobodu u pogledu upražnjavanja osnovnih prava, i koji neće sijati nered na Zemlji. Lijep kraj pripada bogobojaznima.
Izvor: www.islamway.com – Preveo: Harmin Suljić

HUMANITARNA AKCIJA ZA NAROD SIRIJE

SLOM ARAPSKIH DIKTATURA IZ MUNATA U MINUT OVDJE

KANAL NA YOUTUBE REVOLUCIA U SIRIJI OVDJE

KANAL NA YOUTUBE Syrian4allWorld’s OVDJE

Dr. Muhammad Al-Arifi – Borba sirijskog režima protiv Islama i muslimana

Šejh El-Kardavi: Džihad u Siriji je opravdan

Hfz. Prof. Dževad Gološ – Stanje u Siriji

Stanje Muslimana u Siriji – Zijad Ljakić

Mr. Safet Kuduzović – Odlike Šama

Alevitska (Šitska-Rafidijjska) susjedstva u Homsu netaknuta:

Ko su Alevije – Mr. Safet Kuduzović

Ko su Šijje-Rafidijje – Samir Avdić prof.

____________
TORTURA MUSLIMANA SIRIJE OD STRANE ŠIJJA-RAFIDIJJA (ALEJVIJA):

Više od 50 ubijenih u Karm Al Zaytoonu – Al Jazeera Balkans

DŽIHAD ILAHIJA SIRIJA – Ya Džejš El-Ahrar Taqaddam! Napred Oslobodilačka Vojsko Sirije!:

SIRIJA ZOVE!

http://www.youtube.com/watch?v=mkHe7bShpBw&feature=g-soc

Sirijska oslobodilačk aarmija uništava Alkohol: ovdje

Sirija – Za one koji imaju srca

http://www.youtube.com/watch?v=PEKQFXZx2Yw&feature=g-soc

Poruka Bašaru od 4-godišnjeg dječaka

http://www.youtube.com/watch?v=MqfF-mfdDus&feature=g-soc

Sirija:Kad ubica ušeta na dženazu

http://www.youtube.com/watch?v=2N6cxArG1ho&feature=g-soc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *